Science to Share

De grote plastic puinhoop

De grote plastic puinhoop – Een nieuwe invalshoek in het plastic onderzoek

Welkom!

Illustratie: Aike Vonk

Wij zijn een groep masterstudenten van verschillende studies, maar met eenzelfde passie: wetenschapscommunicatie. Ons doel is om van de wetenschap te leren en anderen te inspireren en motiveren. In dit project focussen we op een groot probleem in de wereld van nu: de (te) grote hoeveelheid plastic, wat zorgt voor opwarming van de aarde, dikke lagen plastics in de oceanen en het vrijkomen van deeltjes die gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Kortom: plasticvervuiling. Nu zal je misschien denken: gaan we het hier wéér over hebben? Maar wat weet je bijvoorbeeld over de nieuwste alternatieven van plastics die verpakkingen kunnen vervangen? En over opruimtechnieken in rivieren en oceanen waarmee we duizenden kilo’s plastics uit het water kunnen halen? We zijn in ieder geval nog lang niet uitgesproken over dit onderwerp. In deze blog praten we je bij over het onderwerp, laten we je zien wat eraan gedaan wordt en geven we voorbeelden van hoe jij zelf je steentje kunt bijdragen aan een oplossing voor dit probleem.  

 

Benieuwd naar de mensen achter deze blog? Meet our team:

 

Emma

Hoi! Mijn naam is Emma. Ik studeer Toxicology en Environmental Health. Dat is een hele mond vol, maar gaat eigenlijk over hoe onze omgeving en blootstellingen aan gevaarlijke stoffen onze gezondheid kunnen beïnvloeden. Gezondheid vind ik een van de belangrijkste aspecten om over te leren, en wil graag mijn steentje bijdragen aan hoe we gezamenlijk de gezondheid voor iedereen kunnen verbeteren. Dat doe ik door na te denken over hoe factoren (bijvoorbeeld plastic!) invloed kunnen hebben op je gezondheid en probeer ik uit te zoeken of het gevaarlijk voor je is. Ik hoop via dit project over wetenschapscommunicatie handvatten te krijgen om bijzondere inzichten en nieuwe kennis voor iedereen beschikbaar te maken! 

 

Esmée 

Hoi, ik ben Esmée! Ik studeer One Health. Deze studie focust op hoe de gezondheid van het milieu, dieren en mensen elkaar allemaal beïnvloeden. Daarvoor heb ik Biologie gestudeerd. Beide studies focussen vooral op wetenschappelijk onderzoek. Voor mij is wetenschappelijk onderzoek de perfecte uitlaatklep voor mijn nieuwsgierigheid. Ook heb ik een passie voor schrijven, wat ik zowel graag doe in mijn vrije tijd, als binnen mijn studie. Nu kan ik deze interesses combineren om een breder publiek te leren over de fascinerende wereld van het wetenschappelijk onderzoek. Beginnend met een onderwerp dat perfect past binnen mijn huidige studie: plastic vervuiling! 

 

Jeanette 

Hoi, ik ben Jeanette! Als Bio Inspired Innovation student ontdek ik hoe we van de natuur kunnen leren om problemen van nu op te lossen, met als belangrijkste voorbeeld het duurzaamheidsprobleem. Één van de grootste projecten waar ik aan mee heb gewerkt, was het creëren van plastic-achtige materialen uit schimmels – en ja, dat werkte! Door te specialiseren in wetenschapscommunicatie, hoop ik het bewustzijn rondom onderwerpen als het opwarmen van de aarde te vergroten, om te werken aan een groenere toekomst… samen! Volg ons om te leren over de huidige staat van plastic vervuiling, en hoe we in actie kunnen komen op World Ocean Day. 

 

Maaike 

Hoi, ik ben Maaike! Tijdens mijn studie Infection and Immunity verdiep ik me in het immuunsysteem en hoe dat ervoor zorgt dat we gezond blijven. Daarnaast leer ik ook veel over microben, waaronder bacteriën, schimmels en – niet te vergeten – het nieuwe coronavirus. Nu denk je misschien; plastic vervuiling heeft toch niets met dit onderwerp te maken? Klopt! Toch is het een onderwerp waar ik heel enthousiast van kan worden en wat mij erg interesseert. Door het schrijven op deze blog hoop ik dan ook een klein stukje van mijn enthousiasme te delen. Want wetenschap is té leuk om niet te delen! 

 

Meer weten? Hou onze blog en socials in de gaten en laten we samen een stapje zetten richting een duurzamere toekomst!