Science to Share

Alles weten over eten

Hormonale melk en snelle suikers

Het hebben van acne kan erg vervelend zijn, maar uitzoeken wat ertegen helpt misschien ook wel. Sommige sites zeggen dat je het kan oplossen met crèmepjes of door de huid elke dag schoon te maken, andere beweren dat stoppen met chocola eten of cola drinken helpt. Onderzoekster Frederica Dall’Oglio en haar team hebben, in 2021, jaren aan onderzoeken over de relatie tussen dieet en acne op een rij gezet. Wat blijkt: de huid is mogelijk een spiegel van je voeding.

Acne is een huidaandoening waar talgklieren opgehoopt raken door verschillende processen in het lichaam en de huid. Dat komt tot uiting als puisten. In meer of mindere mate komt acne bij zo’n 80 procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar oud voor. De mensen die hulp zoeken bij een dermatoloog zijn gemiddeld 24 jaar oud en voornamelijk vrouwen.

Hoe heftiger de acne is, des te meer jongens en meisjes negatieve invloed ervaren. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor schaamte en onzekerheid, maar ook pijnlijke huid en slaapproblemen. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de oorzaken van acne, aangezien het voor sommige jongeren (en ook volwassenen) erg vervelend kan zijn en de levenskwaliteit kan verminderen. 

Naast risicofactoren zoals familiegeschiedenis, leeftijd, BMI, levensstijl en huidtype, speelt voeding een belangrijke rol in de ontwikkeling en ernst van acne. In een recentelijk uitgebracht onderzoek hebben Frederica Dall’Oglio en haar team bewijs uit onderzoeken verzamelt over de effecten van verschillende voedingsmiddelen op acne.

Snelle suikers

Voeding met een hoge glycemische index (GI) bevatten koolhydraten die snel verteerd worden in suikers. Snelle suikers zoals wit brood, ‘Coco pops’ en friet. Een dieet met deze snelle suikers heeft een negatief effect op acne tegenover voeding met langzame suikers, zoals de meeste groente, fruit en volkoren producten. Hoe komt dat?

Foto’s van verbetering van acne van proefpersoon na 12 weken op een dieet met lage GI-voedingsmiddelen.

Voeding met een snelle suikers zorgt ervoor dat er meer van het groeihormoon IGF-1 aangemaakt wordt. In de huid kan dit hormoon zorgen voor ophoping van dode huidcellen, wat leidt tot verstopping van de talgklieren.

Daarbij kunnen deze voedingsmiddelen ook zorgen voor een verhoging in het hormoon androgeen. Deze verhoging leidt tot de productie van huidsmeer, wat ook een negatieve invloed heeft op acne.

Hormonale melk

Meerdere studies hebben aangewezen dat het consumeren van minstens twee melkproducten (melk, yoghurt, kaas, etc.) per week acne kan veroorzaken of verergeren. Vooral de hormonen in melk veroorzaken acne. Je zou misschien denken dat vetten ook een grote rol spelen, maar ook vetarme/ vetvrije melk (waar wel de hormonen inzitten) veroorzaken volgens het onderzoek ook voor acne.

Niet-zo-vet vet

Uit alle onderzoeken naar dieet en acne blijkt wel dat het dagelijks eten van vet eten kan zorgen voor acne. Vet eten is vaak gefrituurd of olieachtig, fastfood, vlees, of van voornamelijk verzadigde vetzuren en transvetzuren.

Hier zie je welke ingewikkelde processen en vele stofjes invloed hebben op de vorming van acne. Bewerkt en vertaalde afbeelding oorspronkelijk uit onderzoek van Hilary Baldwin en Jerry Tan in 2020.

Helende huid

Minstens drie keer per week fruit en groente eten heeft een beschermde rol voor acne. Dit komt door de ontstekingsremmende werking van deze voedingsmiddelen op de huid.

Naast regelmatig groente en fruit eten, blijken witte vis en blauwe tonijn een positieve invloed te hebben op acne, waarschijnlijk door de belangrijke omega-3 vetten die huidontstekingen kunnen verminderen. Echter is er nog meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Herkenbaar verschillend

Mick, mijn broer, vertelde mij hoe hij zijn acne ervaarde, waarom hij zijn dieet veranderde, wat hielp en hoelang het duurde. Rond zijn twaalfde kreeg hij acne op z’n wangen. “Ik vond het niet heel erg, het was eigenlijk bijna een soort schild dat ik kon opzetten om niet bij de ‘knappe’ mensen te hoeven horen”.

Rond zijn vijftiende was hij er klaar mee en ging hij toch eens onderzoek doen naar wat hij kon doen. “Ik las ergens dat varkensvlees puisten kon veroorzaken, dus heb ik dat ongeveer twee maanden niet gegeten”. Toen dat niet hielp heeft hij alle melkproducten vervangen door plantaardige producten. Een maand later zag hij al resultaat. Vijftien jaar later eet hij nog steeds geen melkproducten om de ontwikkeling van puisten te voorkomen.

Justus, de broer van mijn huisgenoot Storm, weet inmiddels dat varkensvlees bij hem puisten veroorzaakt. Hij moet hier nog steeds (in zijn 30e levensjaar) op letten “Na drie dagen veel (varkens)vlees eten merk ik het meteen op mijn huid”. Storm is er nog niet achter wat bij hem zorgt voor acne en of het wel aan zijn dieet ligt.

Het verschilt dus per persoon welke voedingsmiddelen voornamelijk verantwoordelijk zijn voor acne. Daarnaast spelen naast voeding ook andere risicofactoren mee. Toch, met het bewust aanpassen van voedingspatronen en geduld, is het mogelijk om acne verschijnselen te verminderen.

 

 

 

 

Bronnen

Dall’Oglio, F., Nasca, M. R., Fiorentini, F., & Micali, G. (2021). Diet and acne: review of the evidence from 2009 to 2020. International Journal of Dermatology.

Vilar GN, Santos LA, Sobral Filho JF. Quality of life, self-esteem and psychosocial factors in adolescents with acne vulgaris. An Bras Dermatol. 2015 Sep-Oct;90(5):622-9. doi: 10.1590/abd1806-4841.201533726. PMID: 26560206; PMCID: PMC4631226.

Tasoula E, Gregoriou S, Chalikias J, Lazarou D, Danopoulou I, Katsambas A, Rigopoulos D. The impact of acne vulgaris on quality of life and psychic health in young adolescents in Greece. Results of a population survey. An Bras Dermatol. 2012 Nov-Dec;87(6):862-9. doi: 10.1590/s0365-05962012000600007. PMID: 23197205; PMCID: PMC3699905.

Heng, A. H. S., & Chew, F. T. (2020). Systematic review of the epidemiology of acne vulgaris. Scientific reports, 10(1), 1-29.

https:// www.reddit.com/r/coolguides/comments/80ade7/low_vs_high_glycemic_index_foods_for_preventing/

Smith, R. N., Mann, N. J., Braue, A., Mäkeläinen, H., & Varigos, G. A. (2007). A low-glycemic-load diet improves symptoms in acne vulgaris patients: a randomized controlled trial. The American journal of clinical nutrition, 86(1), 107-115.

Baldwin, H., & Tan, J. (2020). Effects of diet on acne and its response to treatment. American journal of clinical dermatology, 1-11.