Science to Share

To Bee or not to Bee?

Over ons

Team 7:

  • Jolijn Jansen
  • Mario Orrico
  • Nilda Tatipata
  • Mariska Veer

Welkom op onze buzzende blog over bijen. Deze honingproducerende wezens bestaan ​​al eeuwen, en dat is niet zonder reden. Je kent ze misschien als de vervelende zwart-gele buggers. Toch zijn ze erg belangrijk voor het milieu en de biodiversiteit van planten. Deze superorganismen beschermen ons ecosysteem door planten te bestuiven. Zo wordt het fruit in je broodtrommel deels geleverd door bijen! Bovendien kunnen hun honing en steken worden gebruikt voor medische doeleinden. Helaas ondergaat de bijenpopulatie een snelle daling als gevolg van klimaatverandering, pesticiden en het gebruik van enkelvoudige gewassen in de intensieve landbouw.

Veel mensen zijn zich niet bewust van deze problemen, dus het is tijd om deze kleine werkers de waardering te geven die ze verdienen! Weet je dat bijen de richting en afstand tot voedsel communiceren door te dansen? Of dat stof op hun lichaam kan worden gebruikt om vervuiling in de lucht te beoordelen? En dat onderzoekers bezig zijn met het ontwikkelen van robotbijen voor bestuiving? In deze blog hopen we je te verbazen over de wondere wereld van bijen! Hopelijk omarm je bijen na het lezen van onze berichten in plaats van ervoor weg te rennen. Honey, don’t Bee afraid! 

Onze schrijvers:

Jolijn Jansen

Hoi, leuk je te zien zoemen op onze blog! Mijn naam is Jolijn en ik ben gedragsbioloog. Momenteel studeer ik een master Environmental Biology, wat betekent dat ik mijn dagen kan besteden aan het observeren van diergedrag. Ik ben erg gepassioneerd door natuurbehoud en populatiebeheer. Helaas is een van de meest voorkomende waarnemingen op deze gebieden de snelle achteruitgang van de biodiversiteit. Omdat veel soorten cruciaal zijn om evenwichtige ecosystemen te behouden, ben ik op een missie om je bewust te maken van de waarde van soortenrijkdom. Hopelijk kunnen we dus samen het biodiversiteitsverlies tegengaan!

 

Mario Orrico

Hoi! Mijn naam is Mario en ik ben een Italiaanse dierenarts. Na mijn afstuderen in Napels ben ik naar Utrecht verhuisd om een master in One Health te volgen. Al van jongs af aan hield ik ervan om voor dieren en de omgeving waarin ze leven te zorgen. Ik ben erg geïnteresseerd in het overbrengen van wetenschap naar de jonge generatie. Vooral omdat het wereldwijd bewust maken van onderling verbonden “Mens – Dieren – Milieu” nodig is. In mijn vrije tijd doe ik aan bijenteelt en maak ik met een vereniging de stranden van mijn regio schoon. Ik wil je helpen globaal te denken, lokaal te handelen en intern te groeien.

 

Nilda Tatipata

Hallo iedereen! Mijn naam is Nilda en ik ben 23 jaar oud. Ik ben een biomedisch wetenschapper en naast mijn interesse in het menselijk lichaam, leer ik graag dingen over de natuur. Omdat bijen een belangrijke rol spelen in de natuur, ben ik erg opgewonden om jullie meer over hen te vertellen in ons wetenschapsblog. Mijn grootvader was imker en hij had het er altijd over hoe speciaal en belangrijk deze kleine wezens zijn voor de natuur. Hopelijk kan ik zijn enthousiasme weerspiegelen in de artikelen die ik voor de blog ga schrijven!

 

Mariska Veer

Hoi! Mijn naam is Mariska. Al van jongs af aan had ik interesse voor dieren en wist ik dat ik met dieren wilde werken. Daarom besloot ik Biologie te gaan studeren, waar ik me vooral op diergedrag richtte. Nu ben ik zelfs bezig met een master Diergedrag! Tot dusver ben ik goed op weg om mijn doel te bereiken; carrière maken in het werken met dieren. Met mijn kennis hoop ik je wat nieuwe dingen over bijen te leren. Het zijn niet alleen vervelende gierige insecten, maar intelligente wezens en belangrijk voor ons als mensen.

 

Vertaald uit het Engels