Science to Share

Plantaardigheidje

Even kennismaken

Heb jij weleens een plantaardige vleesvervanger op? Het lijkt erop dat steeds meer mensen dit liever hebben dan een stukje vlees. Het exacte aantal veganisten in Nederland is niet bekend, maar naar een schatting van de Nederlandse Vereniging voor Veganisten ging het over 45.000 personen in 2014 en al 150.000 personen in 2020. En dan tellen we de vegetariërs en flexitariërs nog niet eens mee. Het is dus niet gek dat het plantaardige schap in de supermarkt groeit en de McDonalds promotie maakt voor de nieuwe McPlant.  

 

Er bestaan echter nog genoeg vraagtekens, en daar gaan wij achteraan in onze blog over plantaardig eten in ons kaaslandje. Is het eigenlijk wel gezond om vlees, zuivel en eieren te laten staan?  En wetenschappers zijn constant bezig met het verbeteren van vleesvervangers, maar hoe krijgen zij het voor elkaar om zelfs van schimmels en eendenkroos iets te maken? Zijn alle vleesvervangers die nu in de supermarkt liggen eigenlijk wel goed voor je? Wat is zeker, en wat niet? Dat gaan wij voor jullie uitpluizen. Ontmoet ons team hieronder! 

 

Amy van Dijk 

 

De eerste in dit rijtje is Amy. Zij heeft biologie gestudeerd en geeft daarnaast ook biologie cursussen aan examenleerlingen. Toch wil ze na haar studie niet verder als docent. Zij houdt zich liever bezig met onderwijsontwikkeling, omdat ze dan kan puzzelen hoe de vele onderwerpen in de biologie het best tot hun recht komen. Plantaardige voeding is ook zo’n onderwerp, waar ze in haar persoonlijke leven al steeds meer mee bezig is. Het lukt echter lang niet altijd om dierlijke producten te laten staan, dus wellicht dat het schrijven van deze blog daarmee gaat helpen.  

 

Vincent Kramer 

 

Het volgende teamlid dat besproken wordt is Vincent. Hij heeft een achtergrond in biomedische wetenschappen is daardoor erg geïnteresseerd in biologie. Hij houdt van mens en dier en hoopt met zijn enthousiasme wat van deze liefde over te brengen. Ook is hij altijd in de stemming om wat uit te leggen, hij wil immers leraar biologie worden. Hij zal met deze eigenschappen proberen om mensen wat wegwijs te maken in de wereld van plantaardig eten! 

 

Lotte van ’t Ooster  

 

Vervolgens hebben we de georganiseerde chaos maar enthousiaste biologe Lotte. Soms springen haar verhalen van de hak op de tak, maar dit komt vooral doordat ze heel veel onderwerpen interessant vindt en ervan houdt om anderen haar verhalen te vertellen. Haar doel hierbij? Vooral mensen bewust maken van de wereld om zich heen en hoe mensen deze kunnen verbeteren. Ze is er heilig van overtuigd dat bewustwording de eerste stap is naar een betere wereld. Dus wanneer ze een goede en leuke manier vindt om mensen kennis te laten maken met een plantaardig dieet, zal ze ervoor zorgen dat haar verhalen erover iets minder van de hak op de tak springen.  

 

Daan Tamminga 

 

De aardwetenschapper Daan brengt zijn zaterdagen door in de moestuinen van een Utrechtse lokale groentemarkt en fietst fanatiek op zijn racefiets. Gezond en verantwoord leven en eten staan bij hem hoog in het vaandel. Vanuit deze motivaties oriënteert hij zich op ontwikkelingen in de wereld van de vleesvervangers en houdt jullie hier op de hoogte.