Science to Share

Ons leven op Mars

Naar Mars in 3 niet zo makkelijke stappen

Op 31 mei van dit jaar koppelde de “Crew Dragon” aan het ISS. Voor het eerst in de geschiedenis waren er mensen de ruimte in gebracht in een raket van een bedrijf, niet een overheid. De Crew Dragon is namelijk van SpaceX, terwijl de astronauten bij NASA horen. SpaceX heeft hier mee laten zien dat ze mensen veilig naar de ruimte kunnen brengen. In de toekomst zullen ze ook zeker hun eigen in de ruimte brengen. Net als NASA heeft SpaceX namelijk het plan om mensen naar Mars te brengen.

SpaceX heeft nu voor het eerste mensen veilig naar de ruimte gebracht. Nu SpaceX heeft laten zien dat ze dit kunnen gaan ze snel hun eigen astronauten de ruimte in willen sturen. Het uiteindelijke doel van zowel SpaceX als NASA is om hun astronauten naar Mars te brengen SpaceX zegt dit al te gaan doen in 2024, NASA in 2033. Klinkt goed toch? Expert op het gebied van ruimtevaart en oprichter van de organisatie Eye on Orbit, Erik Laan, zegt van niet. Hij denkt dat 2043 een realistischer doel is. Hij verwacht ook dat SpaceX en NASA dit niet alleen kunnen doen. Ze zullen hulp nodig gaan hebben van elkaar en andere landen.

Naar Mars reizen kan dus nog wel even duren. Genoeg tijd voor een nieuwe generatie om de reis te kunnen maken. Maar waarom duurt het nog zo lang? Wat moet er allemaal nog gebeuren voordat we de eerste mens op Mars hebben?

Geld en Tijd
Het grootste probleem op het moment is niet onze technologie, maar geld. We kunnen best naar Mars met de technologie die we nu hebben, het probleem is dat het extreem duur is, de eerste reis naar de maan koste alleen al 25 miljard dollar. Er moet een nieuwe raket voor gemaakt worden die mensen ernaartoe kan brengen. En eventueel ook een raket om ze weer mee terug te brengen. NASA wil namelijk niet hun mensen achterlaten op Mars. Dat is wel extra lastig dus de kans bestaat ook dat de astronauten een permanenten basis moeten vestigen op Mars. Dan zouden ze dus niet meer terugkomen.

Er moet ook een nieuw landingsgestel ontworpen worden. Tot nu toe hebben we namelijk alleen robots op Mars gezet. Erik Laan vertelde ons: “Ik denk dat de grootste technologische stap die gemaakt moet worden is, dat je kan laten zien dat je een lading van 20.000kg op het oppervlak van Mars kan plaatsen.” Dat is ongeveer 20 keer zo zwaar als de zwaarste rovers die we tot nu op Mars hebben gezet. En voordat we zeker zijn dat we zoiets kunnen zijn we jaren en vele miljarden Euro’s verder. Alleen grote landen zoals de VS of China en grote bedrijven zoals SpaceX hebben zo veel geld en tijd. Gelukkig voor de mensen die de reis naar Mars willen maken zijn de VS en SpaceX dus al van plan naar Mars te gaan. Die mensen zullen zich dan wel goed moeten voorbereiden want NASA en SpaceX zullen niet zomaarmeenemen.

Veel Sporten en Leren
Stel dat jij graag naar mars zou willen. Je zult dus door organisaties als SpaceX, ESA of NASA geselecteerd moeten worden om mee te mogen. Wat kun jij nu al doen om daarvoor in aanmerking te komen?

Tijdens de reis naar Mars, en op Mars zelf, is er veel minder zwaartekracht. Als gevolg daarvan zullen je spieren en botten langzamerhand steeds zwakker worden. Daarom zullen alleen mensen die al hele sterke spieren en botten hebben mee kunnen. Niet alleen dat maar het zal nog wel even duren voordat er een dokterspraktijk is op Mars. Als je ziek wordt kan niemand je dus komen helpen. Om dat zo veel mogelijk te voorkomen moet je dus echt helemaal gezond zijn voor je naar Mars gaat. Veel sporten en gezond eten is dus niet iets waar je aan kan ontkomen als toekomstig astronaut.

In goede fysieke toestand zijn is vaak niet genoeg om astronaut te worden. Je zult ook moeten doorleren. Omdat niemand langs kan komen op Mars om bijvoorbeeld de radio te repareren, zul je alles zelf moeten kunnen. We gaan dus experts nodig hebben die veel van hun vak weten. We kunnen kijken naar de beroepen die astronauten hadden voor ze de ruimte in gingen voor inspiratie. De meeste astronauten zijn ook dokters, ingenieurs, biologen, sterrenkundigen, chemici en zelfs een aantal militairen. Wil je mee naar Mars dan kun je dus het beste een van deze beroepen nastreven.

De Reis
Uiteindelijk aangenomen voor de missie staat de astronauten nog een laatste uitdaging te wachten: de reis zelf. De reis duurt minstens zeven maanden. Mogelijk nog langer als ze eerst nog op nieuwe brandstof moeten wachten in een baan om de aarde. Naar Mars gaan kost ongelooflijk veel brandstof, en om dat allemaal in één keer mee te nemen wordt ongelooflijk duur. Dus is het waarschijnlijk goedkoper om nog een raket omhoog te sturen die je extra brandstof meegeeft voordat je echt weggaat.

Als je dan echt op weg bent zul je veel moeten blijven sporten. Onderweg ben je zeven maanden gewichtloos. Om te voorkomen dat je botten niet te veel afzwakken zul je tijdens de reis nog veel moeten blijven sporten. Onderweg zul je waarschijnlijk gevraagd worden allerlei experimenten uit te voeren. Er zijn nog nooit mensen zo ver weg van de aarde geweest en dat geeft een geweldige kans om meer over de ruimte te leren. Gelukkig heb je naast alle experimenten en al het sporten ook nog genoeg vrije tijd om bijvoorbeeld bordspellen te spelen met de andere astronauten. Het moet namelijk naast al het werk ook gezellig blijven op de reis, als astronauten elkaar niet uit kunnen staan kan dat ook enorm gevaarlijk zijn voor de missie.

Geland
Na zeven maanden zullen de astronauten dan landen. Dan zijn ze natuurlijk nog lang niet klaar, er zal veel te ontdekken zijn op Mars, daar zal de focus in het begin ook zeker op liggen. Wij hebben Erik Laan ook gevraagd wat voor ontdekkingen hij hoopt te zien, daarop antwoorde hij: “Dan noem ik natuurlijk het vinden van leven, bijvoorbeeld fossiel leven onder het oppervlak”.  Dat zou natuurlijk een gigantische ontdekking zijn. Als je de stappen in dit artikel volgt zou jij er misschien wel bij kunnen zijn als die ontdekking gemaakt wordt.

Wil je meer weten over hoe je moet overleven als je eenmaal geland bent op Mars? Lees dan verder in het artikel “Welkom op Mars. Tijd om te overleven” van Hessel Hoekstra.