Science to Share

(On)Beperkt Sporten

(On)Beperkt Sporten – Over ons

Ireen Wüst, Sven Kramer, Suzanne Schulting zijn namen die je waarschijnlijk alle drie wel kent. Het zijn allemaal Nederlandse topatleten die mee hebben gedaan aan de Olympische Winterspelen. Maar hoe zit het met Barbara van Bergen, Jeroen Kampschreur en Lisa Bunschoten? Deze namen ken je waarschijnlijk niet, maar ook dit zijn Nederlandse topatleten. Op dit moment doen zij mee aan de Paralympische spelen, het topsportevenement voor sporters met een lichamelijke of intellectuele beperking. Met sporten die wat verschillen met de sporten die je misschien goed kent, strijden zij tegen elkaar voor de medailles. Door gebruik van een zitski kunnen deze sporters bijvoorbeeld met hoge snelheden de berg afsuizen! En wist je dat blinde sporters gewoon mee kunnen doen aan biatlon en bijna altijd raak schieten? Jamie gaat je hier en over alle technologie achter sporten met een beperking meer vertellen. Tijs gaat je vertellen over de protheses die de sporters in hun dagelijks leven gebruiken en hoe deze al bijna perfect op een echt been lijken! Mira wil graag weten waarom sporters met een beperking veel minder aandacht krijgen vergeleken met hun niet-beperkte collega’s. Dit is best gek, toch? Wij willen je graag laten zien hoe cool sporten met een beperking kan zijn en waarom deze topatleten net zo veel aandacht verdienen als sporters zonder beperking! Misschien moedig jij Barbara, Jeroen of Lisa de komende tijd wel aan! 

Tijs Aarsen 

Hi, ik ben Tijs! Ik doe een master Cognitieve Psychology in Utrecht en ik ben een super fanatieke hockeyer! Heb jij ook zo’n hekel aan verliezen? Ik wel, en alle sporters die meedoen aan de Olympische Spelen waarschijnlijk ook! Maar hoe zit het met de Paralympische sporters, is meedoen belangrijker dan winnen? Waarschijnlijk niet. Net zoals elke andere atleet zijn ze super fanatiek en competetief. Wedden dat een Paralympische hardloper op ‘blades’ sneller is dan jij? En dat handbikers sneller over de weg vliegen? Maar hoe zorgen deze aangepaste hulpmiddelen ervoor dat ze op zo’n hoog niveau kunnen presteren? Laten we dat uitzoeken! 

Jamie Campos 

Hey, ik ben Jamie, een computer ingenieur uit de Filipijnen. Hoewel de meeste sporten waar ik mij mee bezig houdt onder de ‘e-sports’ vallen, heb ik wel ervaring met meerdere soorten martial arts, zoals taekwondo, muay thay en arnis! Kun jij raden waar ik een zwarte band in heb? Door mijn IT achtergrond ben ik super geïnteresseerd in hoe technologie ons kan helpen. Het gebruik ervan bij mensen met een beperking en in sport is geen uitzondering! Hoe kan het dat sporters die blind zijn mee kunnen doen in schietsporten? Hoe zorgen nieuwe sensoren voor een revolutie in de manier waarop we prothesen maken? Laten we er samen achterkomen en meer ontdekken over dit weinig besproken onderwerp! 

Mira Innemee 

Hi! Mijn naam is Mira, ik studeer neurowetenschappen en ben een echte sportfan. Ik speel volleybal op het hoogste niveau van Nederland, dus sport speelt een grote rol in mijn leven! Ik kijk graag naar de Olympische Spelen en heb hierdoor kennisgemaakt met veel nieuwe en coole sporten. Hoewel ik dus een echte sportfanaat ben, kwam ik erachter dat ik helemaal niet zo veel weet over hoe mensen met een beperking sporten. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben! Maar hoe komt dit? Waarom krijgen sporters met een beperking zoveel minder media aandacht? Ik ga mijn best doen om hierachter te komen!