Science to Share

Alles weten over eten

Zen bereiken, hapje voor hapje

Er zijn geen winnaars en verliezers in mentaal gezond zijn. Af en toe hebben we allemaal onze eigen worstelingen. Geestelijke gezondheid is net zo persoonlijk als je persoonlijkheid. Letterlijk. Maar er zijn een aantal dingen die we allemaal gemeen hebben die ons kunnen beïnvloeden. We voelen ons gelukkig als we vrienden zien, of doodsbang als we onze pestkop zien. Maar wat als dat allemaal ontbreekt door Covid’s isolement? We zijn thuis, soms alleen, maar altijd  eenzaam. En dit alles kan behoorlijk deprimerend zijn. Soms wordt obsessief diëten gebruikt om de controle terug te krijgen. En soms is het tegenovergestelde het geval: voedsel wordt gebruikt als copingmechanisme.  Maar dit is niet gezond. En niet  alleen voor diabetes of hartaandoeningen. Het beïnvloedt ons mentale welzijn op vele manieren. De meest drastische daarvan zijn eetstoornissen. En inderdaad, tijdens de pandemie hebben ziekenhuizen en artsen een grote toename opgemerkt van jongere mensen die worden getroffen door eetstoornissen. Maar waarom?  En wat kunnen we daarvan leren voor onze algemene geestelijke gezondheid? En welk voedsel moet je eten?

Credit: Wikimedia.org & Piqsels.com

 

Covid, geestelijke gezondheid en eetstoornissen

Eetstoornissen zijn iets heel persoonlijks en worden geassocieerd met veel verschillende psychologische, sociale en biologische factoren. Helaas beïnvloedt de pandemie alle drie die factoren tegelijk; minder tijd doorbrengen met vrienden en anderen; meer stress van school hebben; niet meer in staat zijn om stress met vrienden te verminderen, enzovoort. En omdat de biologische factoren diëten en gewichtsbeheersingsmaatregelen omvatten, wordt de benadering van voedsel ook essentieel.

In december 2020 hebben onderzoekers drie belangrijke manieren beschreven waarop de Covid-maatregelen kunnen leiden tot eetstoornissen (EDs):

  • Ten eerste kan de verstoring van dagelijkse routines, minder lichaamsbeweging, sociaal isolement en slechtere slaap allemaal leiden tot gewichtstoename. Dit kan op zijn beurt leiden tot zorgen over gewicht en vorm, zoals bij Anorexia.
  • Ten tweede kan het voortdurend slechte nieuws leiden tot het zoeken naar comfort in voedsel, zoals bij Binge Eating Disorder.
  • En ten derde kan het vrezen van Covid en het zoeken naar manieren om de immuniteit door dieet te verbeteren leiden tot obsessie met dieet. Verkeerd gedaan kan het meer kwaad dan goed doen, zowel voor de mentale als fysieke gezondheid.

Het goede nieuws is dat er enkele psychologische therapieën zijn die patiënten echt kunnen helpen. Het nog betere nieuws is dat ze ook kunnen worden gebruikt voor algemeen mentaal welzijn, zelfs zonder eetstoornissen. Eén daarvan is het beoefenen van mindfulness.

 

Mindful eten

Mindfulness is al eeuwenlang een praktijk in het boeddhisme en krijgt nu langzaam wetenschappelijke erkenning. Het is een vorm van meditatie die gericht is op het herkennen en omgaan met emoties wanneer ze ontstaan.  Zelfs de American Psychological Association erkent nu dat mindfulness een door onderzoek bewezen manier is om stress te verminderen. In 2015 kwam een studie gepubliceerd door het Journal of Eating Disorders met een trainingsprogramma voor patiënten met EDs. Ze ontdekten dat de studenten die ze in mindfulness hebben getraind aanzienlijke verminderingen lieten zien in zorgen over gewicht en vorm, en het leidde zelfs tot een vermindering van eetstoornissymptomen. De onderzoekers zeiden dat er meer werk nodig is om de effectiviteit en aanvaardbaarheid van hun methode te vergroten, maar het is toch een veelbelovende aanwijzing.

Ze introduceerden de studenten voor het eerst in de mindfulnesspraktijk (link naar goede websites hier en hier). In wezen is bewust zijn van het huidige moment en emoties accepteren zonder enig oordeel waar mindfulness over gaat. En zodra de studenten erin waren opgeleid, konden ze het ook op voedsel toepassen.  Proberen om porties en voedsel te verminderen zijn echter niet de oplossing. Integendeel, het opmerken van de snelheid van eten, wat je eet, de smaak en geur van het eten enz. zijn het doel.

In wezen kan mindfulness de psychologische factor van EDs aanpakken, door beter om te gaan met emoties en stress te verminderen. En de biologische factoren door de benadering van voedsel te verbeteren die iemand daardoor heeft.

 

Mentaal voedsel

Een ander biologisch aspect voor geestelijke gezondheid is het voedsel dat je eet. Tot nu toe ging dit artikel het over hoe te eten, maar hoe zit het met wat  te eten? Nou, er is geen echte top 10 lijst van voedingsmiddelen die goed of slecht zijn. Er zijn slechts weinig  voedingsmiddelen die zijn gekoppeld aan een betere of slechtere  geestelijke gezondheid. Gekoppeld betekent dat ze niet 100% solide oorzaken zijn, maar dat er een enorme variëteit is voor iedereen. Melk kan bijvoorbeeld een lactose-intolerant persoon beïnvloeden, maar niet iemand die niet intolerant is. Er zijn slechts een paar voedingsmiddelen die sterke associaties  hebben voor de meeste mensen:

  • hoge consumptie van cafeïne en fastfood zijn gekoppeld aan slechter mentaal welzijn
  • lichaamsbeweging en fruitconsumptie zijn gekoppeld aan een beter mentaal welzijn

Dezelfde studie die die verbanden in december 2020 vond, vond ook dat het aanpassen van dieet en levensstijl het belangrijkst is voor geestelijk welzijn. Voedingsmiddelen die goed voor je zijn,  kunnen slecht zijn voor iemand anders en andersom. Het volgen van een strikt dieet dat iemand anders leuk vindt, kan de dingen erger voor je maken. Zowel fysiek omdat je lichaam het niet tolereert, als mentaal vanwege het eerder genoemde risico voor EDs.

Nogmaals, neem een ‘mindful’ benadering van je dieet. Begin met kijken hoe je je voelt nadat je iets hebt gegeten, zonder je dieet te veranderen. Begin dan misschien langzaam je cafeïne- of junkfoodconsumptie, één kopje of één voedsel tegelijk, te verminderen.  Win de oorlog, niet de strijd. En als je je echt slecht voelt bij het eten van één of sommige  voedingsmiddelen, moet je absoluut met je ouders en je arts praten. Het is zo’n  ingewikkeld onderwerp dat het tientallen jaren ervaring vereist .

 

Afsluitende gedachten

Hoewel mentale gezondheid altijd een probleem is met de pandemie,  kan voedsel het beter of slechter maken, afhankelijk van je benadering ervan. Mindfulness is een geweldige oefening voor je mentale welzijn. En hoewel er bepaalde voedingsmiddelen zijn waardoor we ons beter of slechter voelen, is het uiteindelijk persoonlijk. Vind langzaam wat goed is voor je  lichaam,en wat goed is voor je geest. Let op wat je eet.

 

Verwijzingen:

Marsh, S. (2021a, February 11). Doctors warn of ‘tsunami’ of pandemic eating disorders. The Guardian. https://www.theguardian.com/society/2021/feb/11/doctors-warn-of-tsunami-of-pandemic-eating-disorders

National Eating Disorders Association. (2019, June 26). What are Eating Disorders? https://www.nationaleatingdisorders.org/what-are-eating-disorders

Rodgers, R. F., et al. (2020). The impact of the COVID ‐19 pandemic on eating disorder risk and symptoms. International Journal of Eating Disorders, 53(7), 1166–1170. https://doi.org/10.1002/eat.23318

Begdache, L., et al. (2020). Diet, Exercise, Lifestyle, and Mental Distress among Young and Mature Men and Women: A Repeated Cross-Sectional Study. Nutrients, 13(1), 24. https://doi.org/10.3390/nu13010024

Neuroscience News. (2021, March 3). Custom Diets Are Essential to Mental Health. https://neurosciencenews.com/custom-diets-mental-health-17945/

Mindfulness meditation: A research-proven way to reduce stress. (2019, October 30). American Psychological Association. https://www.apa.org/topics/mindfulness/meditation

Getting Started with Mindfulness. (2021). Mindful. https://www.mindful.org/meditation/mindfulness-getting-started/

Atkinson, M. J., & Wade, T. D. (2015). Mindfulness-based prevention for eating disorders: A school-based cluster randomized controlled study. International Journal of Eating Disorders, 48(7), 1024–1037. https://doi.org/10.1002/eat.22416

Image source:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fruits-on-Atwalter-Market_Montreal-Canada.jpg & https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-sduet