Science to Share

Leeftijd is meer dan een getal: De determinanten van verouderen

Leeftijd is meer dan een getal

Iedereen wil ouder worden, maar niemand wil het zijn. Want waarvoor staat oud zijn? Waar denken we aan bij oud zijn? Misschien denk je wel aan grijzer en dikker worden, dingen vergeten, moeilijk ter been zijn. Of misschien denk je juist aan wijzer worden, banden versterken en rust vinden. Of die (voor)oordelen nu waar zijn of niet, bijna niemand staat er bij stil waarom we op een bepaalde manier ouder worden en waar die veranderingen vandaan komen. Want waarom wordt ons haar eigenlijk grijs? Waarom hebben we meer kans om ziek te worden als we ouder worden? Nog gekker is het als we onze verjaring vergelijken met dieren. Sommige dieren worden wel 100 jaar oud of lijken onsterfelijk, terwijl andere dieren na een paar jaar al de pijp uit gaan. Waar komen die verschillen vandaan? En n

iet alleen de oorzaken zijn interessant om over na te denken. Want wat als we kunnen voorspellen hoe oud iemand wordt? Of sterker nog, wat als we het tegen kunnen gaan? In deze blog hopen wij jullie te vertellen over wat we nu weten over dit onvermijdelijke proces, en hoe wij delen ervan misschien wel kunnen tegengaan. En je zal zien, aan het einde van deze blog ben je alweer een stukje wijzer (en grijzer) geworden! 

Nadine Aafjes

Hallo allemaal, mijn naam is Nadine en ik volg een master over kanker, stamcellen en ontwikkelingsbiologie. Ik heb in een lab stage gelopen waar ik onderzoek deed naar runderembryo’s en daar kwam ik er achter dat ik niet zeker ben van een academische carrière. Nu verbreed ik mijn horizon met zes maanden cursussen en een stage over wetenschapscommunicatie. In mijn vrije tijd hou ik van koken, lezen, wandelen in de natuur en etentjes met vrienden. Met onze blog en social media posts hoop ik dat we jullie kunnen inspireren met posts over ouder worden.   

Beth Dodds

Hi! Mijn naam is Beth en ik heb een achtergrond in biochemie en biomimicry. Ik breng graag tijd buiten door en laat me inspireren door de natuur: we kunnen veel leren van de natuurlijke wereld, van ontwerp en circulariteit tot het vinden van behandelingen voor ziekten en het vertragen van veroudering. Maar waarom leven sommige dieren langer dan andere, en hoe komt het dat bepaalde dieren, zoals sommige kwallen, eeuwig kunnen leven? Dat zijn de vragen waar ik nieuwsgierig naar ben, en misschien kunnen we die antwoorden gebruiken om ons eigen verouderingsproces en onze lange levensduur te beginnen begrijpen.  

Eva Dekker

Hoi, Eva hier! Ik ben student Biology of Disease en de naam van de master zegt het al: ik wil alles weten over hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en wat er precies misgaat waardoor we ziek worden. Daarbij komt ook dat ik wil nadenken over de manieren waarop we die foutjes kunnen voorkomen of oplossen. Een grote vraag die ik daarin wil beantwoorden is: waarom worden we ouder en zijn er manieren waarop we dit tegen kunnen gaan? Nu ik over veel vraagstukken al een hoop heb geleerd, hoop ik die informatie in deze blog over te brengen en begrijpelijk te maken voor iedereen!  

Ruben van Swieten

Hallo allemaal! Mijn naam is Ruben en ik heb biomedische wetenschappen gestudeerd omdat ik van jongs af aan al gefascineerd was over de natuur en hoe het menselijk lichaam werkt. Na stage te hebben gelopen in een microbiologie lab kwam ik erachter dat ik veel liever de achtergrond informatie indook en het labwerk minder leuk vond. Na een tussenjaartje te hebben doorgebracht in Australische natuurparken besloot ik wetenschapscommunicatie te gaan studeren om de fascinerende informatie die wetenschap te bieden heeft over te brengen. Met deze blog posts hopen we jullie een inzicht te geven over hoe ouder worden werkt en of er misschien iets is om het tegen te gaan.