Science to Share

Kunstorganen in de maak

Kunstorganen in de maak

Het rondpompen van je bloed, het verteren van je voedsel en het inademen van een teug frisse lucht: je organen hebben er een behoorlijke taak aan. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ze soms wat schade oplopen of wegens een andere reden hun functie niet goed meer kunnen uitvoeren. In dat soort gevallen hebben we gelukkig voldoende medicijnen, uitstekende chirurgen én een uitgebreid donorsysteem – maar wat als dat allemaal niks oplevert?  

De wetenschap denkt daar sinds kort het antwoord op gevonden te hebben: het ontwikkelen van kunstorganen. Een kunstorgaan wordt gemaakt door mensen en kan de functie van het echte orgaan (gedeeltelijk) overnemen. In feite gaat het hier om nauwkeurig knutselen volgens het bouwplan van Moeder Natuur. Het gaat daar ontzettend hard mee: in sommige laboratoria ontwikkelen ze op dit moment een orgaan op een chip (!), terwijl andere onderzoekers proberen om een orgaan te 3D-printen of juist te laten groeien uit stamcellen. De wetenschap komt op deze manier steeds een stukje dichterbij het nabootsen van het lichaam.  

Wij willen jullie op deze blog een beeld schetsen van waar het onderzoek naar kunstorganen op dit moment staat. Wat hebben wetenschappers tot nu toe kunnen bereiken en hoe steken hun ontdekkingen precies in elkaar? Daarnaast blikken we vooruit naar de toekomst en wat er dan misschien wel mogelijk zal zijn in de wereld van kunstorganen.  

Veel leesplezier! 

 

Het team

Mirte Linthorst 

Het eerste teamlid wat we willen voorstellen is Mirte. Ze is 24 jaar oud en doet een studie in de Life Sciences. Daarnaast wil ze graag scheikundedocent worden en vindt ze het leuk om wetenschappelijke onderwerpen zo uit te leggen dat het begrijpelijk is voor iedereen. Onderzoek doen naar virussen heeft haar grootste interesse, maar daarnaast verdiept ze zich ook in de ontwikkeling van medicijnen tegen infectieziekten. Voor deze blog zal ze jullie wat meer vertellen over hoe kunstorganen ons kunnen helpen om meer over virussen te weten te komen. 

Merel Smid 

Ons tweede teamlid is Merel. Hoewel haar eigen organen (tot nu toe) nog prima hun werk doen, weet ze veel over wat er allemaal fout kan gaan in het menselijk lichaam: daarover heeft ze uitgebreid geleerd tijdens haar studie Biomedische Wetenschappen. Merel vindt het fascinerend om te zien hoe onderzoekers steeds beter de spelregels van het lichaam weten te volgen en hoe dit indrukwekkende innovaties tot gevolg heeft, zoals de ontwikkeling van kunstorganen. Ze neemt jullie dan ook graag mee in de nieuwste ontwikkelingen binnen dit onderwerp. 

Debbie Wagenaar 

Als derde stellen we Debbie voor. Ze is 22 jaar oud en heeft na haar propedeuse medische informatiekunde gehaald te hebben, wiskunde gestudeerd in Amsterdam. Op dit moment doet ze de master Science Education and Communication: Teacher Track. Met deze master wil ze haar interesse voor de wetenschap delen met anderen. Ze zal jullie in dit blog dan ook meenemen in de wereld van kunstorganen en kijken naar de vraag of dit allemaal wel zo goed is. Of zitten er ook minder goede kanten aan deze ontwikkeling? 

 Tara Wingelaar 

Ons vierde en laatste teamlid is Tara. Zij is 23 jaar oud, woont in Utrecht en houdt ervan om veel buiten te zijn door te wandelen, (race)fietsen en in de zon te zitten (als die er is ?). Tijdens haar bachelor Biomedische Wetenschappen is ze erachter gekomen dat ze haar opgedane kennis graag wil delen met de mensen om haar heen, vandaar de keuze voor de master in wetenschapscommunicatie. Ze staat sinds haar 18e ingeschreven als orgaandonor, dus is erg benieuwd of kunstorganen de menselijke donororganen kunnen vervangen in de toekomst!