Science to Share

Mens - Robot Interactie

Niet elke robot lijkt op een Mens

Niet elke robot lijkt op een Mens

Denk je dat robot op een mens moeten lijken? Denk dan nog een keer. De foto laat robotjes zien die ontwikkelt worden in Pittsburgh. De onderzoeker, Zeynep Tempel, heeft zich laten inspireren door de natuur. In het bijzonder door één soort mier. Behalve het formaat lijken ze natuurlijk voor geen meter op mieren. Maar de bewegingen die ze kunnen maken, zoals springen in alle richtingen, zijn wel afgekeken bij deze mieren.

Dit zijn bij lange na niet de enige kleine robots waar aan word gewerkt. Een Zwitsers bedrijf ontwikkelt een robot genaamd ‘Mori’. Deze moeten worden ingezet met veel tegenlijk. Al deze robots werken samen om 1 taak uit te voeren. Vergelijkbaar met de Nano-Bots in Big Hero 6. Het grote voordeel is dat ze steeds weer een andere taak kunnen uitvoeren wat niet geld met de meeste grotere robots. Dit is bijzonder nuttig wanneer plaats beperkt is, zoals in de ruimte

 

Robots bestaan in verschillende soorten en maten. Van de allerkleinste zoals hierboven te lezen is tot grotere, zoals auto’s die helemaal zelf rijden. Maar niet elke machine is een robot. Iets wat onderschreven word door een aantal experts die we hebben gevraagd wat hun definitie is van een robot. Een aantal geven aan dat het erg moeilijk is om een definitie te geven, dat het een discussie is die voor elke machine opnieuw gevoerd kan worden. Een van deze is professor Stingel van de Princeton University, maar ook andere professoren sluiten zich hierbij aan.

Een definitie die wél word gegeven is de volgende door Radner Brook mede-bedenker van de Rumba® automatische stofzuiger. Hij geeft aan dat er 3 bepalende factoren zijn of een apparaat een robot is:

  1. Hij moet de omgeving waarnemen doormiddel van sensoren
  2. Hij moet de input van deze sensoren analyseren en verwerken
  3. Hij moet de juist reactie geven en daarmee een fysieke invloed hebben op de wereld om hem heen

Onderdeel 3 is hierbij in het bijzonder van belang geeft meneer Brook aan. Omdat dit ervoor zorgt dat een vaatwasser, bijvoorbeeld, geen robot is. Deze draait het programma zoals dat door jou is ingesteld, zonder zich af te vragen of de vaat daadwerkelijk schoon is geworden. Een robot zou de vaat scannen of deze schoon is en ervoor zorgen dat deze schoon wordt als dat niet het geval is. Echter mag je niet vergeten dat dit maar één voorbeeld van een definitie.

 

De eerste 2 aspecten zijn misschien niet meteen duidelijk. Met de omgeving waarnemen wordt bedoeld dat de robot sensoren gebruikt om, bijvoorbeeld, te zien (camera) of te horen (microfoon). Ook heeft een robot sensoren om de omgeving op manieren waar te nemen zoals mensen dat niet kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een GPS of een infrarood camera. Al deze informatie opgevangen door de sensoren wordt naar het brein van de robot gestuurd. Dit is niet een brein zoals in jou hoofd maar een wirwar van kabels en chips (hardware) en de programma’s die de robot aansturen (software). Het programmeren van deze programma’s wordt gedaan door de makers van de robot. Echter de meer geavanceerde robots kunnen ook nadat ze gebouwd zijn nog leren van eerder situaties en zo nog slimmer worden

Nieuwe robots zoals een butler die aan het plafond hangt of octopus-achtige robot die naar de diepste bodem van de oceanen kan zwemmen bewijzen dat het begrip robot heel divers is. Om duidelijkheid te creëren kunnen we de robots indelen in categorieën. Een van die indelingen is gemaakt door IEEE, wat geen geschreeuw is maar de afkorting van Institue of Electrical and Electronics Engineers. Dit is een organisatie gespecialiseerd in robotica. De lijst bevat onder andere de categorieën Humanoïde, op mensen lijkende robots zoals C3-PO van star wars, en aerospace, vliegende robots zoals een drone. De hele lijst zie je hiernaast.

Een goed voorbeeld van een aerospace robot is een robot vogel die momenteel wordt ontwikkeld door de universiteit van Twente. Deze gaat een functie krijgen bij het verjagen van andere vogels.

Er zijn meer robots om ons heen dan je in eerste instantie zou denken. Met deze informatie herken je er misschien een stuk meer.