Science to Share

Puberaal verhaal

Puberaal verhaal

Het is ondertussen een tijd geleden, maar je herinnert het je vast nog wel, al die onzekerheid en nieuwe gevoelens tijdens de puberteit. Er verandert van alles, van lichaamshaar en acne tot verliefdheid en seksualiteit. Misschien was jouw puberteit vrij eenvoudig, of was het juist vreselijk. Jouw kind staat op dit moment aan het begin van de puberteit, maar sinds jouw eigen puberteit is er veel veranderd op het gebied van sociale media, openheid over genderidentiteit of anticonceptie. Eigen ervaringen zijn daardoor niet altijd iets meer waar je op terug kan vallen in gesprekken met je (beginnende) puber. Daarom willen wij in deze blog wetenschappelijke ontwikkelingen bespreken die met de puberteit te maken hebben. We bespreken onderwerpen als verslavingsgevoeligheid en de invloed van gamen op de ontwikkeling van de hersenen, puberteitsremmers en de toekomst van anticonceptie. Zo ben je helemaal op de hoogte van het meest recente wetenschappelijke nieuws en dat maakt dat lastige gesprek met je puber hopelijk wat makkelijker! 

 

Marieke Blom

Hoi, ik ben Marieke! Ik heb altijd willen weten hoe ons lichaam werkt en hoe er ziektes kunnen ontstaan als er iets niet goed werkt. Tijdens mijn studie Biomedische Wetenschappen in Utrecht heb ik hier veel over geleerd. Wat ik misschien nog wel leuker vind dan leren, is wat ik geleerd heb uitleggen aan andere mensen. Daarom ben ik momenteel bezig om biologiedocent te worden! Voor mijn leerlingen is de puberteit een onderwerp dat erg relevant is, maar ook super awkward om over te praten. Met onze blog willen wij informatie geven over verschillende onderwerpen binnen de puberteit, om dit bespreekbaar te maken voor zowel pubers als hun ouders. 

 

Nine Gerrits

Hi! Ik ben Nine, een 23-jarige master student geïnteresseerd in zowel wetenschap als communicatie. Na met plezier mijn bachelor biologie te hebben gehaald, heb ik gekozen om me meer te verdiepen in de hersenen. Ons brein is het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam. En complex kan het zeker worden als de hersenen verschillende ontwikkelingsfases doorgaan, zoals de puberteit. Deze periode kan als lastig worden ervaren voor zowel ouders als pubers. Vandaar dat wij jullie graag een steuntje in de rug willen geven met leuke maar vooral handige informatie over de puberteit! Blijf op de hoogte via onze blog en tot snel!

 

Kelly Rademakers

Hi, ik ben Kelly! Tijdens mijn bachelor Biologie kwam ik er al snel achter hoe interessant ik de hersenen en gedrag vind. Met mijn huidige opleiding onderzoek ik hoe het brein in elkaar steekt, maar ik vind het vooral belangrijk om deze kennis ook te delen! De puberteit is natuurlijk een periode vol veranderingen, in zowel je brein als je gedrag. Via deze blog geef ik jullie meer informatie over mijn grote interesses: seksualiteit, je lichaam en de invloed van hormonen. Zo hoop ik je een handje te helpen bij de belangrijke gesprekken hierover met je puber! 

 

Marijke Stokkel

Hoi, ik ben Marijke. Ik studeer momenteel Molecular and Cellular Life Sciences, maar tegen mijn vrienden en familie zeg ik altijd dat ik celbiologie studeer. De complexiteit van de cel vind ik fascinerend en mijn enthousiasme daarover deel ik graag met andere mensen. Een groot deel van de ingewikkelde processen in ons lichaam wordt gereguleerd door hormonen. Tijdens de puberteit verandert er natuurlijk erg veel op het gebied van hormonen. In de meeste gevallen leiden die hormonale verandering niet tot grote problemen, maar soms gaat er iets mis en dan kunnen er ziektes of aandoeningen ontstaan. Voor dat laatste wil ik meer aandacht krijgen.

 

Tessa Vreeman

Hoi! Ik ben Tessa als ik iets niet weet, dan ben ik degene die het direct opzoekt op het internet. Ik ben erg nieuwsgierig naar alles wat met het menselijk lichaam te maken heeft. Door mijn studie Biomedische Wetenschappen heb ik hier veel over geleerd en gezien hoe fascinerend wij zijn. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat hoeft niet zo te zijn. Wil jij weten welke (bio)medische veranderingen er plaatsvinden in het puberlichaam? Wij schrijven een blog met nieuws uit de wetenschap over de puberteit.

 

 

Group 1 – Communicating Science with the Public