Science to Share

Verzuring van de ocean

Klimaatverandering: impact onder de golven

Onderwerp introductie

Je hebt waarschijnlijk gehoord over klimaatverandering, misschien heeft je zelfs deelgenomen aan een van de protesten waarin wordt opgeroepen tot klimaatactie. Het gebruik van fossiele brandstoffen heeft meer CO2 in de atmosfeer van de aarde. Dit gas houdt de warmte van de zon vast, waardoor onze planeet heter wordt. Het effect: smeltende ijskappen, extremer weer, droogtes, overstromingen … je kent het verhaal. Maar CO2 doet zoveel meer dan alleen warmte vasthouden. Het gas komt in de oceanen terecht en verandert de zuurgraad enigszins, maar deze kleine verandering heeft een groot effect. In de wetenschappelijke wereld staat dit proces bekend als oceaanverzuring. Meer dan 70% van de aarde wordt bedekt door oceanen (1). Stelt je eens voor hoeveel leven de oceanen ondersteunen! Leven dat kan worden aangetast door verzuring.

Verzuring van de oceaan is een zeer breed onderwerp. Daarom hebben we het onderwerp opgedeeld in vier subonderwerpen waarin we zullen proberen je alles over oceaanverzuring uit te leggen. Eerst zullen we het hebben over chemie: hoe worden de oceanen precies zuur? Vervolgens kijken we naar de interactie tussen dier- of plantensoorten en de effecten op diergedrag: gaan dieren zich anders gedragen door een zuurdere oceaan? Ten slotte zullen we bespreken of zoiets eerder is gebeurd.

https://oceanservice.noaa.gov/facts/exploration.html 

Team introductie!

Alles om ons heen bestaat uit hele kleine deeltjes, net als jij en ik (Hoi, ik ben Mieke ?). Deze deeltjes zijn de reden dat er dingen kunnen gebeuren, ze maken het bijvoorbeeld voor mij mogelijk om te dansen en voor jou om te reizen. Je kunt je voorstellen waarom ik hier meer over wilde weten, ik wilde de reden van alles weten! De beslissing om scheikunde te gaan studeren was snel gemaakt. Ik ontdekte echter iets dat ik nog leuker vond: lesgeven over scheikunde. Het geeft me de kans om met je te praten over de geheimen van onze wereld, de dingen die we niet zien, maar die wel gebeuren. – Mieke Mogezomp

 

Hallo, mijn naam is Karel. Op dit moment ben ik een 25-jarige masterstudent. Na een jeugd vol interesse voor dieren, planten en insecten koos ik natuurlijk voor de bachelor Biologie in Utrecht. Daarna ben ik in Utrecht verder gegaan voor mijn master paleoecologie, een zijspoor van ‘omgevingsbiologie’. Paleo-ecologie kan het beste worden omschreven als paleontologie, maar in plaats van dinosauriërs kijken we naar planten. Paleo-ecologie kan ons veel leren over ons huidige klimaat. In deze tijden van klimaatverandering is dit niet alleen erg interessant, maar ook erg handig. – Karel Nijhuis
 

Hoi! Ik ben Felipe. Van jongs af aan ben ik altijd al gefascineerd geweest door de natuur en allerlei organismen en ik heb er altijd van genoten om die fascinatie met andere mensen te delen. Ik heb in Chili een bachelordiploma biologie gestudeerd en nadat ik had geprobeerd een academische carrière te volgen, besloot ik dat biologisch onderzoek toch niet mijn ding was. Door biologie te studeren kreeg ik een brede kijk op de wereld waarin we leven en ik wil dat perspectief graag delen met iedereen die geïnteresseerd is. Uiteindelijk leidde die behoefte om kennis te delen ertoe dat ik een MSc Science educatie en communicatie ging volgen. Ik hoop dat ik mensen kan helpen de schoonheid, wonderen en complexiteit van de natuurlijke wereld te realiseren. – Felipe Pérez de Arce Inostroza 

 

Hallo! Ik ben Anne. Ik ben al sinds mijn jeugd gepassioneerd door de natuur. Ik was echt een van die natuurkinderen, op jacht naar insecten en het lezen van vogelgidsen. Ik ben nu 23 en het is geen verrassing dat ik ben opgegroeid tot biologiestudent. Ik heb zoveel geleerd over het leven in al zijn vormen en ik vond het heel leuk om onderzoek te doen, maar voor mij is dat niet genoeg. Ik wil al deze verhalen over de natuur met anderen delen, om hen te laten zien dat de aarde een prachtige plek is en dat onze planeet en alles waarmee we haar delen het waard zijn om beschermd te worden. – Anne Smits 

Vertaald uit het Engels