Science to Share

Duurzame producten

Krekels: van wilde tot duurzame voedselbron

Door Yihong Li

 

Onze voedselvraag is in de loop der jaren toegenomen. Nieuwe duurzame toekomstige voedselbronnen zijn nodig om de traditionele landbouw te helpen het voedseltekort op te vullen, omdat de stijgende temperatuur van onze planeet en klimaatverandering meer natuurlijke bedreigingen voor het gewas hebben veroorzaakt, wat resulteert in meer schade aan de gewasopbrengst. Hoe kan de voedselproductie dus systematisch worden verbeterd om aan de groeiende vraag te voldoen? Recent onderzoek geeft het antwoord: krekels. Hoewel veel mensen in de wereld het walgelijk vinden om krekels te eten, hebben deze dieren een groot potentieel om een ​​van de meest duurzame voedselalternatieven te worden.

Het insectendieet bestaat al in de wereld en een groot aantal toepassingen vindt zijn oorsprong in Afrika en Azië, vooral in China, India en Thailand. Dit insectendieet omvat eetbare motten, krekels, grijpslakken en hun bijproducten, en de krekels zijn het meest geconsumeerde insect. Een lange geschiedenis in China en Afrika van het eten van krekels is tot op de dag van vandaag geërfd. Al meer dan tweeduizend jaar is gefrituurde krekel een van de traditionele en beroemde gerechten van Yunnan in Zuid-China. Volgens het oude Chinese boek ‘Li Ji’ had alleen de keizer het voorrecht om van de krekelgerechten te genieten. Bovendien heeft het onderzoek van Dr. Mark in 2015 aangetoond dat eetbare krekels populair zijn in Europa en Amerika vanwege hun voedingswaarde en voedselzekerheid.

Gefrituurde krekels in Yunnan

Waarom de krekels kweken?
Aangezien de populariteit van krekel als voedingsmiddel langzaam groeit, groeit de vraag om ze als gewas te produceren. Sridhar Dharmapuri, Senior Food Safety and Nutrition Officer bij het regionale kantoor van de FAO voor Azië en de Stille Oceaan, zegt: “Krekels zijn voedzaam en hun kweek is duurzaam voor het milieu. Het is een win-winsituatie voor de consument en de planeet. ” Krekels zijn een potentiële voedselbron omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen: veel eiwitten, lipiden, essentiële aminozuren, minerale elementen en energie. De voedingssamenstelling verschilt van verschillende krekelsoorten. Uit het onderzoek van Dr. Afton uit 2017 blijkt dat de huiskrekel die ze kweken 16,5% eiwit, 8,8% vet, 2,2% koolhydraten, 5,75 µg/100g vitamine B, 1,7g/100g ijzer en 2,5g/100 omega-6-vetzuren bevat. Vlees daarentegen bevat 21,1% eiwit, 4% vet, 0% koolhydraten, 1,14 µg/100g vitamine B, 2,14g/100g ijzer en 0,1g/100 omega-6 vetzuren. We kunnen de voordelen zien in micro-elementen en vet van de krekels.

Dr. Afton suggereerde ook dat er slechts 4,19 (m3/kg geproduceerd) in watervoetafdrukverhouding en 1,7 (kg voer/kg eetbare massa) voerconversieverhouding bij krekelsproductie zijn, terwijl bij vlees de watervoetafdruk en voerconversieverhouding zijn 7,48 (m3/kg geproduceerd) en 25 (kg voer/kg eetbare massa). Dr. Henlay verklaarde in 2021 ook dat, in vergelijking met de veehouderij, het kweken van krekels als minivee resulteert in minder uitstoot van groen gas, een lage water- en voeropname en een kleine behoefte aan land. Dit betekent dat krekels, in vergelijking met traditioneel vee, zoals runderen of geiten, maar heel weinig voer, water en ruimte nodig hebben om te kweken.

Krekel kan ook worden gekweekt op agrarische bijproducten of onkruid, waardoor er meer ruimte wordt bespaard en het milieu wordt schoongemaakt. In Europa werd tien jaar geleden het kweken van krekels geïntroduceerd. Nederland, België, Frankrijk en Finland hebben allemaal krekelboerderijen, en sommigen ontwikkelen misschien een speciale en duurzame methode: een Fins bedrijf EntoCube kweekt krekels in een 60 jaar oude mijn. De mijn genereert gratis verwarming-aardwarmte en bevat een microben- en plaagvrije omgeving; een boerderij in Nederland genaamd Dutch Cricketfarm kweekt de krekels in bakken die zichzelf reguleren met temperatuur, vochtigheid en voer, waardoor ruimte, arbeid wordt bespaard en de impact op het milieu wordt verminderd. Over het algemeen heeft de cricketboerderij hun unieke verdiensten in de landbouwsector getoond.

Hoe zit het met de krekelvoedselproducten?
Als krekels eenmaal in voldoende hoeveelheden en met een goede voedingswaarde zijn gekweekt, is de volgende stap om ze in aantrekkelijke vormen op het bord te krijgen. Je vraagt ​​​​je misschien af ​​​​hoe krekels in het voedsel kunnen worden verwerkt en hoe ze eruit zien. Naast het direct koken van krekel als gerecht, introduceerden sommige bedrijven, zoals Bugsolutely, een nieuw insectenvoer: verpakte verwerkte insecten (PPI’s). PPI’s integreren droge insecten in stukjes of poeder (zoals krekelmeel) en in verpakt voedsel zoals snacks, pasta, energiereep of gehaktbal. Het krekelpoeder wordt veel gebruikt in energierepen en de meeste van deze repen bevatten 5 tot 10% krekelpoeder. Daarnaast verkoopt de Finse startup EntoCube ook producten van eetbare insecten, zoals krekelnoten, krekelpotjes en krekelgranola.

Krekel pasta van Bugsolutely

Eetbare insectenproducten van EntoCube

U kunt zich afvragen of er risico’s zijn aan het consumeren van krekels? Het antwoord is ja, maar het hangt af van de soort krekel, verwerkingsmethoden en bewaarcondities, net als elk ander voedingsproduct. Het eten van krekels of krekelproducten is meestal veilig, maar soms zijn er toch risico’s. De krekelkrachten bevatten bijvoorbeeld de schaal en de schaal bestaat uit chitine. Een enzym in het menselijk lichaam genaamd chitosan-enzym/chitotriosidase is het hulpmiddel om chitine af te breken. Als mensen die niet genoeg van dit enzym hebben krekelvoer eten, kunnen ze allergisch zijn; het eten van te veel krekelvoeten kan leiden tot darmklachten. Bovendien gaf Dr. Islamiyat in 2016 in het onderzoek aan dat sommige krekels cyanogene glycosiden kunnen bevatten, een van nature giftige stof die door krekels wordt geconsumeerd. Het eten van deze krekels kan leiden tot acute vergiftiging, wat leidt tot groeiachterstand en neurologische symptomen als gevolg van een beschadigd centraal zenuwstelsel. Maar deze potentiële toxiciteit hangt af van de soort en kweekmethoden van krekels.

Zijn deze cricketproducten betaalbaar? Ja, hoewel een beetje duurder. Prijs is de belangrijkste focus geweest voor mensen die een duurzame en milieuvriendelijke levensstijl willen bereiken. Vanwege het onderzoek van Dr. Juan in 2020 is het niet optimistisch om te zeggen dat, vergeleken met andere eiwitrijke voedselingrediënten, de marktprijs van het product cricketpoeder veel hoger is. De belangrijkste reden is dat de opfokpraktijk veel arbeidskosten met zich meebrengt. De voerprijs is een andere oorzaak van de stijgende prijs van het krekelproduct dat het speciaal samengestelde voer voor krekel relatief duur is. Om inspanningen te leveren om de marktprijs van cricketproducten te verlagen, proberen sommige boerderijen in het westen van het land een productieprocedure uit te voeren die het aspect van menselijke arbeid zou kunnen verminderen. Zo heeft het bedrijf EntoCube een automatisch systeem ontwikkeld in hun gesloten kweekbakken om de krekel automatisch en veilig van voer en water te voorzien, waardoor de arbeidskosten grotendeels worden bespaard.

Kortom, krekelvoedsel kan het toekomstige voedselalternatief zijn, maar je kunt het tegenwoordig ook ervaren. Het heeft een groot potentieel in de ontwikkeling van ons voedselsysteem en unieke verkoopargumenten in de markt. Als u het milieu wilt helpen beschermen door een kleine en eenvoudige start, is cricketvoer uw slimme keuze.

 

Bronnen:

Bolarinwa, I. F., Oke, M. O., Olaniyan, S. A., & Ajala, A. S. (2016). A review of cyanogenic glycosides in edible plants. Toxicology-New Aspects to This Scientific Conundrum, 179-191.

Bugsolutely website: https://www.bugsolutely.com/

Entocube startup: https://entocube.com/en/

Finke, M. D., Rojo, S., Roos, N., van Huis, A., & Yen, A. L. (2015). The European Food Safety Authority scientific opinion on a risk profile related to production and consumption of insects as food and feed.

Halloran, A., Hanboonsong, Y., Roos, N., & Bruun, S. (2017). Life cycle assessment of cricket farming in north-eastern Thailand. Journal of Cleaner Production, 156, 83-94.

Magara, H. J., Niassy, S., Ayieko, M. A., Mukundamago, M., Egonyu, J. P., Tanga, C. M., … & Ekesi, S. (2021). Edible Crickets (Orthoptera) Around the World: Distribution, Nutritional Value, and Other Benefits—A Review. Frontiers in nutrition, 7, 257.

Reverberi, M. (2020). Edible insects: cricket farming and processing as an emerging market. Journal of Insects as Food and Feed, 6(2), 211-220.

Reverberi, M. (2021). The new packaged food products containing insects as an ingredient. Journal of Insects as Food and Feed, 1-8.

Vogel, G. (2010). For more protein, filet of cricket.