Science to Share

Allergieën

Steeds meer mensen hebben een voedselallergie

De meesten hebben wel eens gehoord over voedselallergieën.  Misschien heb je er zelf wel een of ken je iemand met een allergie. Een recente review studie uit ‘Current Allergy and Asthma Reports’ door C.M. Warren heeft aan getoond dat de laatste jaren de prevalentie van voedselallergie is toegenomen vooral in de westerse wereld en in ontwikkelende landen. En waar het vroeger vooral gezien werd als ‘kinderziekte’ stijgt het aantal allergische volwassene ook. Dat zie je ook terug in de supermarkt en zelfs in regels en wetten. Restaurants zijn verplicht allergenen op hun menukaarten te vermelden en er zijn scholen die pinda’s verbieden om leerlingen met pinda allergie te beerschermen. Voedselfabrikanten proberen een graantje mee te pikken door een groot aantal allergeen vrije producten aan te bieden in de supermarkt.

De meest voorkomende voedselallergieën worden veroorzaakt door pinda’s, noten, melk, schaaldieren, vis, ei granen, soja, sesam en vruchten. Waarom sommige voedsel soorten een ergere reactie kunnen veroorzaken ligt een beetje aan hoe het immuunsysteem erop reageert en waar de reactie plaats vindt. Dit betekent niet dat als je voorheen een milde reactie had, dat je de keer erop weer een milde reactie zal hebben en als je een heftige reactie hebt gehad dat je weer een heftige zal hebben. Er moet dus altijd uitgekeken worden met allergieën. Fruit allergie veroorzaakt meestal jeuk in de mond en zwelling. Dit komt omdat vruchten kunnen reageren met pollen en een allergische reactie in je mond veroorzaken die meer lijkt op pollen allergie die over het algemeen een stuk minder gevaarlijk is.

Het woord allergie en intolerantie wordt ook vaak door elkaar gebruikt. Zo wordt er bijvoorbeeld wel eens gezegd dat iemand lactose-intolerantie is of allergisch voor schaaldieren. Wat is het verschil? Bij een allergie reageert je immuunsysteem op een allergeen dat via voedsel de lucht of contact met je huid binnenkomt. Een voedselintolerantie betekent dat je lichaam moeite heeft met het verteren van een bepaald levensmiddel. Intoleranties en allergieën wekken ook andere reacties op. Een intolerantie geeft vaak last van een gezwollen gevoel diarree en buikpijn. Deze symptomen ontstaan meestal een paar uur na het eten van het voedsel. Een allergische reactie ontstaat vaak direct. Milde symptomen zijn jeuk en zwelling. En zware symptomen die horen bij anafylaxie zijn benauwdheid, problemen met praten en slikken en flauwvallen. Bel bij anafylaxie altijd de ambulance. Dat wil overigens niet zeggen dat milde symptomen niet levensbedreigend kunnen zijn. Een hevige zwelling kan de luchtwegen blokkeren.

Hoe komt het eigenlijk dat we allemaal steeds vaker allergisch zijn? Daar zijn verschillende verklaringen voor. Een verklaring zou kunnen zijn dat we door zelf-diagnose, al dan niet juist of onjuist, het aantal patiënten met voedselallergie hoger doen lijken, dat blijkt uit een onderzoek uit ‘Clinical and translational allergy.’ Doordat we toegang hebben tot het internet en snel informatie kunnen verzamelen via zoekmachines zoals google en sociale media zoals facebook, zouden misdiagnoses vaker voor kunnen komen. Een andere verklaring is dat globalisering voor meer allergieën zorgt. Er worden steeds meer exotische producten aangeboden door supermarkten en restaurants waar gewassen en dieren in zitten waar de westerse consument nog nooit mee in aanraking is geweest. Andersom komen er steeds meer mensen uit andere landen hier wonen die daardoor in aanraking komen met producten van Nederlandse bodem waar zij in hun land van afkomst nog nooit mee in aanraking zijn geweest. De hoge gehalte aan hygiëne in de westerse wereld is ook nog een verklaring. In de westerse wereld komen mensen steeds minder vaak in aanraking met parasieten en daardoor keert on immuunsysteem zich tegen stoffen die onschadelijk zouden moeten zijn. Mensen die op het platte land leven en in aanraking komen met vee en parasieten hebben minder vaak voedselallergieën dan mensen in stedelijke gebieden dit blijkt uit het onderzoek van C.M. Warren.

Er kunnen een aantal dingen gedaan worden om de ontwikkeling van allergieën te vermijden. Volgens onderzoek kan het geven van borstvoeding in de eerste vier tot zes maanden de ontwikkeling van allergieën voorkomen. Als borstvoeding niet mogelijk is wordt het geven van hypoallergene flesvoeding aangeraden waarvan is bewezen dat het de ontwikkeling van allergie verminderen. Er zijn geen voedingsmiddelen die tijdens de zwangerschap om het ongeboren kind te beschermen tegen voedselallergie. Dit geldt ook voor het geven van borstvoeding. ER zijn geen voedingsmiddelen die vermeden hoeven te worden om de ontwikkeling van voedselallergie in een zuigeling te voorkomen . Ook is er geen bewijs dat het geven van lipopolysachariden en prebiotica aan je kind helpt bij het voorkomen van allergieën. Als volwassene kun je dit zelf natuurlijk niet meer uitvoeren, maar als je een kinderwens hebt of al kinderen hebt of als je iemand kent die kinderen wil is dit wel nuttige informatie.

Er zijn ook nog een aantal ontwikkelingen op het gebied van preventie en behandeling. Een voorbeeld is het kweken van plantenrassen die worden verdragen door mensen met allergieën. In Wageningen is het appelras Santana gekweekt die een eiwit mist waar de meeste mensen met een appelallergie klachten van ondervinden. Zeker 75% van de mensen met een appelallergie kunnen deze appel prima verdragen. Onderzoekers zijn ook bezig om dit voor andere gewassen te doen. In Amerika zijn onderzoekers aan het kijken hoe ze pinda’s met minder allergenen en tarwe met minder gluten kunnen kweken. Verder zijn er ook ontwikkelingen op het gebied van medicijnen die de antistoffen of die allergieën veroorzaken of de cellen die de immuunreactie veroorzaken kunnen onderdrukken deze worden misschien binnenkort klinisch getest. En dan is er nog immunotherapie waarbij patiënten met een allergie in kleine worden blootgesteld aan het allergeen ze te laten wennen aan het allergeen. Ook deze behandelingen bevinden zich nog in de klinische test fase.

Allergieën zijn lastig voor mensen die er onder lijden. Eventjes uiteten zit er niet in als je allergisch bent voor iets uit angst voor een heftige aanval. Zelfs indirect contact met een allergeen kan al gevaarlijk. Nieuwe behandelingen en kweken van voedsel zonder allergeen biedt hopelijk uitkomst. Maar tot het zo ver is dat allergieën genezen kunnen worden of omzeild, is het belangrijk om begrip te hebben voor je medemens en je te realiseren dat een voedselallergie best wel serieus kan zijn.

Bronnen