Science to Share

Plastic vervuiling

Over ons

Overal tonnen plastic. Wetenschappelijke oplossingen en alternatieven voor plastic.

Jij hebt het gehoord, wij hebben het gehoord: er zit plastic in de zee, er zit plastic in de oceanen, er is plastic overal om ons heen. Er is zoveel plastic dat je hele eilanden worden omgegeven met een zee gemaakt van niets anders dan plastic.

Door deze zogenaamde ‘plastic vervuiling’ wordt de prijs van je kleine Coca Cola flesje uit de automaat 15 cent hoger. Waarom? Omdat er een statiegeld van 15 cent op komt, zodat je het terugbrengt en op die manier de recycling verbetert. De dop weer op de fles plaatsen voordat je deze weggooit, is een andere, gemakkelijke manier om de recycling te verbeteren. Maar niet iedereen vind dat leuk.

Er zijn dus veel ideeën om recycling te stimuleren en plastic afval te verminderen. Maar wat is het probleem met al dit plastic, wat kunnen we doen aan het plastic dat al in het milieu zit en zijn er alternatieven?

We hopen je te helpen om een beter begrip te krijgen van waarom plastic in het milieu schadelijk is, hoe het ons persoonlijk beïnvloedt en wat jij eraan kunt doen. We hopen dat jij uiteindelijk begrijpt waarom jij jouw kleine Coca Cola-fles moet retourneren.

 

Wie zijn wij?  

Marie Bartning

Hoi! Ik ben Marie en ik hou ervan patronen en relaties te ontdekken. Dit past goed bij mijn twee grootste passies: onze taal en onze omgeving. Ik ben gefascineerd door de vraag hoe het gebruik van taal onze houding en emoties vorm geeft. In mijn werk als wetenschapper probeer ik de werelden van taal, psychologie en natuurbehoud te combineren om klimaatverandering tegen te gaan. Hoe we praten over klimaatverandering en milieuvervuiling in het nieuws, in de politiek en onze dagelijkse behoeften aan een nieuwe make-over. Ik wil een begin maken door milieuthema’s begrijpelijk, interessant en jawel leuk te maken!

 

Shira Bonnink

Hallo, mijn naam is Shira en ik heb altijd van biologie gehouden. Hoe het menselijk lichaam werkt, fascineert mij, maar ook andere dieren, planten en de natuur in het algemeen. Helaas kan biologie moeilijk te begrijpen zijn, omdat wetenschap vaak op een complexe manier wordt gecommuniceerd met veel specifieke woorden die alleen wetenschappers kennen. Biologie speelt echter een belangrijke rol in ons dagelijks leven en daarom maak ik biologie graag begrijpbaar en toegankelijk voor iedereen. Neem gerust contact met mij op als je opmerkingen, vragen of advies hebt!

 

Rob van Rijn 

Ik denk dat je het geluid van een klikkende Geiger Counterwel kent? Je hebt het waarschijnlijk gehoord in een film, documentaire of tijdens het spelen van een game. Elk jaar probeer ik ongeveer 5000 middelbare scholieren te begeleiden met het zelfstandig werken met radioactieve materialen! Meestal bebeurd dit op je eigen middelbare school, maar soms bij een nucleaire faciliteit zoals de radioactieve stoffen opslag  COVRA (check de achtergrond van deze site, het zijn afbeeldingen van een wolkkamer) of bij een onderzoekreactor. Mijn naam is Rob, ik heb natuurkunde gestudeerd en werd daarna stralingsveiligheidsexpert. Hierdoor kan ik de meeste van jullie scholen bezoeken en praktische experimenten met radioactieve stoffen mogelijk maken,. Samen met mijn collega’s bezoeken we zo’n 300 middelbare scholen door heel Nederland. Wil je contact met meopnemen? Vind me op Insta of twitter. Je kunt me ook mailen, maar aangezien ik door heel Nederland reis, zou ik niet aanraden om te schreeuwen ?

 

Wytze Zwierstra 

Hallo, ik ben Wytze. Ik ben een bioloog die graag ingewikkelde wetenschap vertaalt.
Wat eruit komt, zijn hopelijk verhalen die ze op een duidelijke en toegankelijke manier uitleggen.
Mooie, natuurlijke landschappen zijn waar ik ’s ochtends voor opsta en ik besteed er veel tijd aan om ze zo te houden.

Feedback en kritiek maken een groot deel uit van deze processen, dus neem gerust contact met mij op.
Als ik niet reageer, ben ik waarschijnlijk aan het wandelen, dus schreeuw gewoon heel hard.

Vertaald uit het Engels