Science to Share

Wetenschap overdose

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Anne, Jeroen, Robin, Ruben en Tessa. In deze artikelen zullen we verschillende onderwerpen belichten binnen het thema verslaving en wetenschap.

Sinds 1 januari 2023 is het gebruik en de verkoop van e-sigaretten met een smaakje, zoals aardbei, mojito, hazelnoot, verboden in Nederland, omdat het de kans op verslaafd raken aan roken lijkt te vergroten. Deze verslavingen zijn bekend in de samenleving, maar mensen kunnen ook verslaafd raken aan iets wat niet heel bekend is. Mensen kunnen bijvoorbeeld verslaafd raken aan medicijnen, gewoonweg eten, or technologiegebruik. Welke rol speelt de wetenschap in deze verslavingen? Maakt wetenschappelijk onderzoek deze verslavingen mogelijk door nieuwe stoffen te creëren? Laatst is bijvoorbeeld gebleken dat cocaïne ook geproduceerd kan worden in een fabriek. Of is wetenschap juist belangrijk om verslavingen op te lossen of te voorkomen? Zo werd laatst duidelijk dat je genen je aanleg kunnen geven voor een rookverslaving, maar ook dat dit wijst richting mogelijke medicijnen. Deze serie artikelen dient om je te informeren over de relatie tussen wetenschap en verslaving. Na een blik op de geschiedenis bespreken we gevolgen van verslaving op de maatschappij en je lichaam, waarna we een kijkje nemen in hoe wetenschap een oplossing kan bieden voor verslaving. Veel leesplezier! 

Anne
Hoi, ik ben Anne en ik studeer MSc Health & Environment. Door mijn brede BSc European Public Health (EPH) en MSc Governance & Leadership in EPH heb ik kennis over vele maatschappelijke onderwerpen en ben geïnteresseerd in de communicatie van deze voor het informeren van de mens en overheid en verbeteren van de volksgezondheid. Het thema interesseert mij door het actuele en groeiende probleem van het gebruik van medicijnen, voornamelijk pijnstillers, die verslavend zijn en vele vaak tot het gebruik van illegale middelen drijven.  Het decriminaliseren van verschillende drugs (e.g. Portugal) wat leidt tot interessante uitkomsten waar andere (EU) landen van kunnen leren. 

Jeroen
Hi! Mijn naam is Jeroen. Ik doe de master Environmental Plant Biology. Ik ben behoorlijk geïnvesteerd in maatschappelijke dynamieken die gepaard gaan met allerlei onderwerpen. Deze interesse wordt verbreed met behulp van alle nieuws podcasts die ik luister die verschillende onderwerpen uitgebreid belichten. Recentelijk is in zo’n podcastaflevering gegaan over de fentanylcrisis, dat de gevolgen van cocaïne versnijdingsmiddel fentanyl onder de aandacht brengt. Doordat steeds meer jongeren blootgesteld worden aan de drug verken ik graag wat gevolgen zijn en alternatieven voor veiliger drugsgebruik.
 

Robin
Hi! Mijn naam is Robin en ik studeer Msc History and Philosphy of Science aan de Universiteit Utrecht. In deze master bestudeer ik onderwerpen in de wetenschapsgeschiedenis en filosofie, waarin ik veel vragen stel maar ook voornamelijk de vraag onderzoek: waar komt (wetenschappelijke) kennis vandaan en hoe gaan jij en ik hier vervolgens mee om? Met mijn achtergrond in het middelbaar onderwijs vind ik deze vraag fascinerend en zie ik dan ook veel kansen, maar ook valkuilen. Want hoe gaan we om met zoveel informatie? Alles kunnen we op het internet opzoeken, wat op deze manier een soort verslaving met zich meebrengt. Pornoverslaving is hierin een voorbeeld, wat lijkt te ontstaan door de toegankelijkheid hiervan. Wanneer is iets dan verslavend? Is hier een wetenschappelijke, maatschappelijke of filosofische verklaring voor?
 

Ruben
Hey! Ik ben Ruben. Ik heb een voorliefde voor moleculaire biologie en studeer daarom Molecular and Cellular Life Sciences. Ik ben ook een mega sociaal dier en dus soort van verslaafd aan gezelligheid. Ik hou mij graag bezig met biologisch onderzoek en in het bijzonder kanker en Alzheimer. Deze onderwerpen zijn zo complex dat ik het gevoel krijg dat ik vastzit in een moleculaire escape room. Hoewel de oplossingen voor deze escape room dan weliswaar nog niet gevonden zijn, help ik graag met zoeken! 

Tessa
Hoi, mijn naam is Tessa en ik studeer Bioinformatics & Biocomplexity aan Universiteit Utrecht. Ik hou mij graag bezig met onderwerpen die niet door één studie te omvatten zijn, zoals de invloed van DNA en omgeving op het gedrag van mensen. Zo raakte ik geïnteresseerd in het onderwerp van verslaving door recent onderzoek naar de connectie tussen mentale ziektes en roken. Binnen deze serie artikelen hoop ik de genetische aspecten te verkennen die mensen een aanleg geven voor verslaving en hoe dat bij kan dragen aan het ontwikkelen van medicatie tegen verslaving.
  

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.