Hoe klein kunnen we kijken?
Over ons
Hoe klein kunnen we kijken?
De kleinste dingen kunnen de grootste impact hebben. Sinds halverwege de 20e eeuw focust de wetenschap zich steeds meer op kleinere organismen, moleculen en deeltjes. Afgelopen jaar is onze manier van leven drastisch veranderd door een virus, absoluut één van de kleinste organismen die er bestaan. Een klein molecuul, CRISPR-Cas, kan specifieke plekken in het DNA veranderen en heeft daarmee enorme impact op onze gezondheid. Deze bijzondere techniek is afgelopen jaar dan ook beloond met de Nobelprijs voor Scheikunde.
Hoe kunnen we deze kleine dingen visualiseren om de trend om steeds kleiner te kijken vol te houden? Hoe klein kan het worden? Wat zijn de huidige limieten en toekomstige mogelijkheden? In deze blog laten we je kennis maken met deze wonderlijk kleine wereld, en laten we je zien hoe je de kleinste dingen in het leven kunt bekijken. Aan het einde van de rit ben je hopelijk zo enthousiast over wetenschap als wij.
Wie zijn wij?
Ik ben Abe, deeltijd bijlesdocent en voltijd wiskundige. Na twee studies wiskunde is er geen twijfel dat ik van het vak hou. Met wiskunde bouw je een eigen wereld en zoekt zo de limieten op van wat mogelijk is. Zo heb ik bijgedragen aan software die het mogelijk maakt wazige microscoopbeelden haarscherp te maken. Nu is het tijd om die wiskunde ook met anderen te delen. Ik neem je graag mee in de leuke, interessante en soms verrassende wereld van wiskunde.
Hoi! Ik ben Heleen en ben voor mijn studie bezig met onderzoek naar nieuwe medicijnen. Ik vind het super interessant hoe een foutje in een bouwsteen van ons lichaam, van niet meer dan een paar nanometer groot, een enorme impact kan hebben op onze gezondheid. En hoe kan een virusdeeltje van een micrometer (duizendste van een millimeter) een wereldwijde pandemie veroorzaken? Ik hoop jullie mee te nemen in de fascinerende wereld van kleine dingen, en een inkijkje te geven in hoe deze kleine dingen een groot effect kunnen hebben op ons dagelijks leven.
Mijn naam is Max en op dit moment zit ik in mijn laatste jaar van mijn Master Scheikunde. Ikben altijd al gefascineerd geweest door wetenschap en technologie en vanaf jonge leeftijd keek ik al graag naar Discovery Channel. Naast scheikunde probeer ik me ook bezig te houden met technologie en andere vakgebieden. Tijdens het laatste jaar van mijn bacheloropleiding heb ik ook mijn docent bevoegdheid gehaald, dus ik hoop de vaardigheden om wetenschap over te brengen die ik heb opgedaan in de klas nu ook toe te passen op andere media.
Hallo! Mijn naam is Marieke en ik zit in het tweede en laatste jaar van mijn Master Environmental Biology, waarin ik de richting schimmels volg. Al sinds mijn bachelor heb ik mezelf gespecialiseerd in microbiologie omdat ik deze kleine ‘wezens’ super interessant vindt. Daarnaast ben ik al 8 jaar enthousiast bijlesdocent in alle exacte vakken. Ik hoop nu deze twee interesses van biologie en educatie te combineren en de kennis over de wetenschappelijke wereld duidelijk aan jullie over te brengen.