Plantaardigheidje
Vlees Versus Veganistisch; alles over voedingswaarden van een plantaardig dieet
Door Vincent Kramer
Je kent het misschien wel; je bent lekker naar de sportschool geweest om te werken aan je spieren en je wil weer aansterken. Sommige mensen zullen dan alles eten wat ze kunnen, terwijl anderen wat gerichter eten en zich vooral op de eiwitten richten voor spierherstel. Wie een beetje thuis is in de wereld van het sporten weet namelijk dat eiwitten goed zijn voor het herstellen van je spieren. Misschien weet je ook wel dat eiwit vooral in vlees en andere dierlijke producten zit. Maar kun je eiwit ook wel in een veganistisch (plantaardig) dieet vinden? En zijn andere voedingsstoffen uit vlees daar ook in te vinden? Sinds september dit jaar is er de schijf for life, een plantaardig alternatief voor de schijf van vijf; een richtlijn om alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen te krijgen zonder dierlijke producten.
Tegenwoordig zijn er in de supermarkt veel veganistische alternatieven voor vlees, zoals linzen, bonen en soja. De voedingswaarden hiervan zijn vergelijkbaar met vlees. Zo zit er in plantaardig eten veel eiwit, net zoals in vlees. Bij eiwit moet je trouwens niet alleen denken aan het wit in een ei, eiwit is een voedingsstof die ervoor zorgt dat je lichaam kan “bouwen”. Bijna alles wat je in je lichaam vindt is opgebouwd uit eiwitten. Je kunt je dus vast wel voorstellen dat eiwit belangrijk is. Plantaardig eiwit is bijna zo goed als dierlijk eiwit voor je lichaam, het is alleen iets minder volledig. Eiwit bestaat namelijk uit bouwstenen en plantaardig eiwit heeft niet elke steen die nodig is om een heel eiwit te maken. Is dat erg? “Nee” zegt Armanda Govers, diëtiste en een van de bedenkers van de schijf voor life. “Het is niet erg dat de eiwitten uit planten niet volledig zijn. Het is alleen belangrijk dat je genoeg binnenkrijgt, dan is het geen probleem.”
Voorbeeld van een veganistisch gerecht (bron: Pexels)
Zitten andere voedingsstoffen uit vlees, zoals ijzer, dan ook in plantaardig eten? “Ook daar hoef je je geen zorgen over te maken”, zegt Armanda Govers. “Als je genoeg bladgroenten zoals spinazie eet kun je eigenlijk bijna geen ijzertekort krijgen. Daarnaast is het ijzer uit planten gezonder omdat dit verpakt zit in vezels en daardoor langzamer wordt opgenomen”.
De laatste twee voedingsstoffen waar veel veganisten mee bezig zijn, zijn vitamine B12 en D. B12 is een vitamine die vooral uit dierlijke producten gehaald moet worden. Het is best reëel dat je hiervan een tekort krijgt als je alleen plantaardig eet. Het is niet zo dat het onmogelijk is om genoeg vitamine B12 binnen te krijgen via een plantaardig dieet, maar het kan wel moeilijk zijn. Plantaardige opties met veel vitamine B12 zijn bijvoorbeeld zeewier en algen, maar de vitamine kan ook uit een supplement worden gehaald. Vitamine D zit ook vooral in dierlijke producten, zoals vis en ei. Ook deze vitamine is dus handig om bij te slikken als je alleen plantaardig eet.
Vitamine D (bron: Pexels)
“Er zijn ook voedingsstoffen die je juist meer vindt in plantaardig eten dan in dierlijk eten” geeft Govers aan. Zo is een plantaardig dieet rijker dan een “normaal” dieet in magnesium, selenium, vitamine C en vitamine E. Deze stoffen doen veel verschillende dingen in het lichaam. Ze zijn onder andere verantwoordelijk voor een goede weerstand, goede werking van de botten en spieren en goede slaap. Verder bevat een plantaardig dieet meer vezels, welke bijdragen aan een goede spijvertering en een lagere kans op darmkanker.
Kortom; je hoeft je niet druk te maken over een ijzertekort, dat vitamine D- en B12-tekort kun je rustig aanvullen met een supplement en die eiwitten voor je spieren kun je uit plantaardige alternatieven voor vlees halen. Daarnaast krijg je via een plantaardig dieet vaak meer van andere voedingsstoffen binnen dan in een “normaal” dieet. Dus: probeer eens wat vaker plantaardig te eten en wie weet herstel je nog sneller van je zware gymsessie.
Bronnen:
https://www.veganisme.org/informatie/voedingsstoffen/
https://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002822300001346